Как бе свален един флаг-символ?

(Чарлстън, Южна Каролина, 9.07.2015, Асошиетид прес):

Губернаторката на Южна Каролина Ники Хейли подписа на 9 юли  2015 г.  закот, с който нареди да се свали флага на Конфедерацията от щатското законодателно събрание, където се вееше вече 50 години като знак на протест  срещу движението за граждански права на чертокожите. Тя поздрави местните законодатели: „Знамето ще бъде свалено с достойнство и ще бъде съхранено там, където му е мястото – в музея“.

Решението беше взето като реакция на скорошното трагично събитие – масовото убийство на 9 афроамериканци в църковно библейско училище в Чарлстън.
Знамето е било издигнато върху сградата на местния парламент през 1961 г., за да се отбележи стогодишнината на Гражданската война (1861-1865). Споровете от неговото присъствие десетилетия по-късно довеждат до компромис през 2000 г., когато законодателите приемат, че знамето символизира историческото наследство на Юга и борбата за права на щатите. Тогава той е преместен на 10-метров пилон, разположен до паметник на Конфедерацията. Но дори и на по-малка височина, флагът се вижда в центъра на града и противниците му в щата продължиха да протестират.

Масовото убийство, при което загинаха щатския сенатор Клемент Пинктни и осем други вярващи от методистката епископална църква в Чалстън промени обстановката не само в щата, но и в цялата страна. Полицията счита, че убийството е на расистка основа. Преди масовото убийство заподозреният за престъплението Дилън Руф се е снимал със знамето, показвайки по този начин, че демонстрира превъзходството на белите над чернокожите.

Хейли поиска най-напред от законодателите да свалят знамето. Скоро след това лидери на републиканците в други щати, флиртували по-рано с гласовете на привържениците на Конфедерацията заявиха, че символите от времето на Гражданската война не трябва да бъдат поставяни на почетни места.

Резолюцията за премахването на флага мина лесно през щатския Сенат, но срещна ожесточен 13 часов дебат в Камарата на представителите на Южна Каролина. Накрая дебатът беше обърнат от конгресменката Джени Хорн, бяла републиканка, която се представя за наследница на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, която в емоционална реч заяви: „Не мога да повярвам, че в тази институция нямаме сърце, за да направим нещо смислено като премахването на този символ на омразата оттук в петък. Заради вдовицата на сенатор Пинктни и заради двете му малки дъщери, оставането на флага ще означава да прибавим обида към раната им и аз няма да стана част от всичко това“. В крайна сметка резолюцията беше приета с 93 срещу 27 гласа.

Конгресменът-републиканец Рик Куин заяви, че е доволен от обещанието на законодателите да намерят пари и да изложат по подобаващ, достоен начин флага в залата с реликви от времето на Конфедерацията, както и другия флаг, свален от купола на местния парламент през 2000 г.

След гласуването той каза, че всичко прилича на „приключването на самата война. Проблемът беше решен и нацията се обедини, за да върви напред.“

Флагът ще бъде свален в петък сутринта със специална церемония.

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *