Диабетни помпи? Да, ама догодина!

Диабетни помпи? Да, ама догодина!

Автор: д-р Ваня Шипочлиева

Държавата да финансира консумативи за инсулинови помпи, настояват родители на деца, болни от диабет. Днес някои от малките пациенти, заедно с близките си, протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването. От там засега нямат потвърждениече  Център „Фонд за лечение на деца” ще поеме разходите. Консумативите за инсулиновите помпи варират от 200  до 2000 лева. Цената на една помпа е приблизително 10 000 лева. У нас уредите за инжектиране на инсулин се заплащат от родителите.

В предаването на bTV  "Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че се  очаква мнението и становището на националните консултанти по въпроса, за да се вземат конкретни мерки. Според него най-късно до септември т.г. трябва да има решение на проблема, но процедурата при всички положения ще мине за следващата година, тъй като става дума за бюджетни средства, които явно не са предвидени за 2015-та. Зам.министърът допълни: „Въпросът е, че ние трябва бързо да вземем това решение след получаването на становището от консултанта, за да можем да внесем успокоение в хората, чиито дечица страдат от това заболяване. Не е въпросът в това да вземаме решение, което да доведе до увреждане на здравето”.

Д-р Шарков не поясни  какво увреждане има предвид

Огромно предимство на инсулиновата помпа е, че позволява денонощно, непрекъснато въвеждане в организма на хормона – инсулин и  поддържане на оптимално ниво на кръвната захар. Апаратът работи с инсулин, който преминава под кожата през малък катетър. При  повишен въглехидратен прием помпата осигурява възможност за корекции в дозата на хормона. Така се постига терапия, съобразена е с индивидуалните особености на пациента, с неговия хранителен и двигателен режим. Контролът на кръвната захар е по-лесен. Спестяват се инциденти и се отлагат във времето всички усложнения от диабета, които настъпват и инвалидизират пациентите.

По БНР, Програма „Хоризонт” проф. Виолета Йотова, началник на детската клиника в университетската болница "Св. Марина" във Варна, изброи групи пациенти, които имат неотложна нужда от лечение с инсулинови помпи. Според специалистката по диабетологогия

всички могат да се лекуват с инсулинови помпи

но тъй като това зависи от материалното обезпечаване на дадена здравна система, първите, които трябва да получат тази терапия са малките деца с чести хипогликемични кризи, както и бременните жени с диабет от първи тип. «На практика България е последната страна в Европа, забележете, не в Европейския съюз, а в Европа, в която няма никаква подкрепа за пациентите на този вид терапия”, подчерта проф. Йотова.

 
Категории Моделът

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *