В момента маските за съдебната реформа падат

Христо Иванов:

В момента маските за съдебната реформа падат

"Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела."

Това обяви правосъдният министър Христо Иванов пред Нова телевизия ден, след като временната анкетна комисия за конституционни промени отхвърли текстовете, предвиждащи фактическото начало на съдебната реформа.

Депутатите отхвърлиха предложенията с гласовете "против" на БСП, ДПС, "Атака" и АБВ не без помощта и на двама представители на Реформаторския блок, които отсъстваха от заседанието.

"В момента маските падат. Има различни политически опции за това какво ще се случи. Нека да видим дали в Народното събрание ще надделее политическата отговорност или политиката на блатото", демонстрира разочарованието си министърът.

Той обясни, че предлаганите от управляващите конституционни промени, които бях отхвърлени от ресорната анкетна комисия във вторник, ще влязат за обсъждане в пленарна зала до края месеца.

"Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай", коментира по този повод Иванов в сряда, давайки си сметка, че "в този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки".

По думите му в българската съдебна система функционира "една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници", която предлаганата реформа цели да разбие чрез промяна на модела.

"Правилата ще се променят, когато на върха на съдебната власт има хора, които носят отговорност за провалите. Ако сега сменим А с Б, то Б ще е по-лош или със същото качество, затова трябва да се смени моделът", обясни за пореден път Иванов.

 
Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *