Без зъби или лошо озъбени?

Обратна захапка

Без зъби или лошо озъбени?

Как да се погрижим за денталното си здраве, след като здравната система е спряла да се грижи

Автор: д-р Ваня Шипочлиева

На Национална кръгла маса в парламента, на тема „Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента” са изнесени тревожни данни: за зъболечение на всеки здравноосигурен българин се падат по 1, 37 лв. на месец или 16,47 годишно. За сравнение –  в Холандия например, на човек се полагат по 175 евро в годината.

Според данни на Българския зъболекарски съюз след 40-годишна възраст хората в страната ни губят средно по 5 зъба на всяко десетилетие. Към 250 000 са с изцяло липсващи зъби. Въпреки, че се работи по Национална програма за превенция на оралните заболявания и вече са прегледани 20 160 деца, резултатите от тези прегледи съвсем не са положителни. Откриват се средно по 4 кариеса у  малчуганите на възраст между 5 и 6 години, по 3 кариеса при 12-годишните и по 6 у пълнолетните. В най-тежко състояние са зъбите на децата в София и Смолян. Според специалистите множество са причините за лошото дентално здраве на българина, но с част от тях хората  могат да се справят сами.

Профилактиката трябва да започва от най-ранна възраст

Препоръчва се още след поникване детските зъби да се почистват с памук. Към три-годишна възраст малчуганите трябва да ползват детски четки и специални пасти. След това се преминава към четки с индикатори, показващи кога уредът е за изхвърляне / например сините влакна на зъбната четка стават бели и това означава, че тя е негодна/. С напредване на годините се употребяват по-големи четки, както и конци. Много важно е да се  почистват зъбните налепи и да се осигурява блестяща хигиена на устната кухина. Постоянните зъби, непосредствено след тяхното поникване, може да се покриват с флуорни лакове, като така се запазват от кариес.

Редовната хигиена на устата

налага  поне сутрин и вечер да се измиват зъ­бите с четка и паста за зъби. Четката да се сменя на всеки месец. Храненето трябва да е пълноценно и    правилно. За зъбите е полезно е да се  приема по 4 г белтък на ден. Да се внимава със сладкишите, които създават условия за поява на кариес. Разбира се, захарите не бива да се изключват изобщо от храненето, но след консумацията им е  най-добре зъбите да се мият или поне да се изплакват с вода. Същото трябва да се прави след хапване на кисели, особено на цитрусови плодове. Съдържащата се в тях аскорбинова киселина може да увреди зъбния емайл. Препоръчва се още във всекидневното меню да се включват пълнозърнест хляб, пресни плодо­ве и зеленчуци, мляко и млечни произведения, нетлъсто месо, риба, яйца. Грубата храна доп­ринася за самопочистването на зъбите, за масажирането и по-доброто кръвооросяване на вен­ците и челюстите. Най-малко два пъти в го­дината трябва да се правят профилактични стоматоло­гични прегледи. А  увредените или загубените зъби да се възстановяват незабавно, за да не страда не само външния вид, но и храносмилането.

Има още много нерешени проблеми у нас

От Българския зъболекарски съюз съобщават, че по данни от 2013 г. в страната ни работят само 45 ортодонти /специалисти по оптимално подреждане на зъбите/  на фона на общо 9 000 стоматолози.  Над 90% от зъболекарите са на възраст над 55 години. Проблем остава и подготовката на младите кадри, която не включва откъсване от практиката. И докато водещите медици спорят, поправят закони, подписват или не подписват договори, ние пациентите трябва да правим поне каквото можем, защото от изрядната хигиена в устата зависят здравето и самочувствието ни.

 

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *