Агонията на гръцките банки стигна връхна точка

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Агонията на гръцките банки стигна връхна точка

Бизнесът призова премиера Ципрас да постигне споразумение

„Агонията на гръцките банки е стигнала до връхната си точка, тъй като нивата на ликвидност в тях вече са на предела на възможностите им. Гръцките банкери очакват "глътка въздух" от Европейския механизъм за спешна ликвидност ЕЛА, но решението за това не може да бъде взето преди срещите на Еврогрупата и на Европейския съвет“, съобщава гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.

Търговците и предприемачите в Гърция призоваха премиера Алексис Ципрас да постигне споразумение възможно най-бързо, за да бъде предотвратен фалит на страната. В открито писмо до Ципрас, цитирано от гръцките вестници, председателят на националната конфедерация по търговия и предприемачество Василис Коркидис призова за създаване на общ фронт в страната от здрави сили от предприемаческите среди и икономиката, така че да бъдат намерени решения на натрупалите се проблеми на гръцкия пазар.

В писмото търговци и предприемачи алармират, че загубите от затварянето на банките в Гърция са неизчислими, тъй като се е загубило доверието на търговците. Той предлага на премиера да покани на среща социалните партньори, работодателите и работещите, за да бъде изготвен обществен договор между тях, преди да отпътува за Брюксел, за да преговаря с европейските партньори.

„Единственият начин да подсилим позицията си в Европа и да избегнем опасността от фалит, рухване на малките и средни предприятия и изпадане в международна икономическа изолация, е да бъде постигнат такъв обществен договор“, смята Коркидис.

В неделя вечерта, след като стана известно, че на провелия се референдум гърците решително отхвърлиха условията на кредиторите, в Атина се е състояло съвещание на кабинета с банкери, на което е бил разискван въпросът за ликвидността на гръцките банки.

В съобщение на Асоциацията на гръцките банки се казва, че финансово-кредитните институции в страната ще продължат да функционират както през последните три дни и да извършват същите операции, тоест да обслужват пенсионерите, които не са си изтеглили полагащите им се 120 евро. Банките обаче приемат депозити.

Ограничението от 60 евро на ден засега остава.Гърция поиска да бъде увеличен таванът на механизма ЕЛА, но решението за това се очаква да бъде взето от ЕЦБ в понеделник.Агенция Ройтерс твърди, че таванът ще остане непроменен на 89 млрд. евро.

За днес е планирана телеконферентна връзка на шефа на ЕЦБ Марио Драги с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с председателите на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Същия ден се очаква да бъде решено дали от вторник ще бъде удължена "банковата ваканция", тоест дали банките ще останат затворени още време, и дали ще се запази ограничението от 60 евро на ден или този размер ще бъде увеличен или свален надолу.

Вестниците обаче алармират, че финансовият ресурс, с който разполагат банките в Гърция, с всеки изминал ден намалява, и че банките свършват едрите банкноти, за да могат да захранят банкоматите.

Изчисленията в печата сочат, че всеки ден от банките "изчезват" около 60 млн. евро. Само за последните три дни оттам са изтекли 80 млн. евро, които са отишли за обслужване на пенсионерите. Наред с това в банките са започнали да се правят и влогове, които от миналия четвъртък са надхвърлили 200 млн. евро. Финансирането от ЕЦБ на гръцките банки не бива да бъде намалявано, заяви в понеделник сутринта френският министър на финансите Мишел Сапен, отбелязвайки, че "гръцкото правителство трябва да направи предложения" след победата на "Не"-то на референдума.

Равнището на ликвидностите, предоставяни от ЕЦБ на гръцките банки "не може да бъде понижавано", допълни Сапен, припомняйки при все това "независимостта" на ЕЦБ, която трябва да реши дали да запази или не спешното финансиране според механизма ЕЛА, който тя задейства за подпомагане на гръцките банки, които са пред задушаване.

"Самият вот не урежда нищо", каза Сапен пред Европа 1. Това бе първата официална френска реакция на референдума в Гърция, проведен в неделя. "Качеството на преговорите, които ще започнат", ще даде отговор на въпроса дали Гърция излиза или остава в еврозоната", допълни френският финансов министър.

Заради гръцкото "Не" на референдума основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха силно в началото на търговията в понеделник, предаде АФП. Франкфуртският DAX се сви с цели 2.11 на сто до 10 879.18 пункта в началото на сесията. Парижкият САС 40 изгуби 2.06 на сто, спадайки до 4709.01 пункта. Лондонският FTSE-100 се понижи с 1.07 на сто до 6515.67 пункта.  

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *