Опозицията ще подкрепи нов план на Ципрас

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Опозицията ще подкрепи нов план на Ципрас

Автор: доц. Костадин Грозев

(6.07.2015, Студия Трансмедия)

Политическият отзвук от проведения вчера в Гърция референдум започва да придобива своите по-плътни политически измерения. Очевидно иницииран с откровени вътрешнополитически намерения, целящи да се укрепят позициите на Алексис Ципрас вътре в Сириза и като министър-председател на страната, вотът на гръцкия народ определено цементира тези позиции, поне в краткосрочен план.

Доказателство за това са продължилите повече от щест часа днес разговори при президента на страната между Ципрас и лидерите на всички политически сили. По време на дискусиите министър-председателят на няколко пъти напускаше срещата, за да проведе телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин и канцлера на Германия Ангела Меркел. Разговолите са приключили в късния следобед със съобщението, че политическите лидери са се съгласили  (с изключение на Гръцката комунистическа партия) да потвърдят писмено в общо изявление желанието си да застанат зад премиера Ципрас в усилията му да предложи нов спасителен план за излизането на страната. Изрично в съобщението ще се запише, че ще се търси редукция на дълга.

Ципрас получи подкрепата на управляващата коалиция между Сириза и Анел, а така също на опозиционните „Нова демокрация“, „То потами“ и ПАСОК. Така в опозиция на правителство по въпроса на дълга остава ГКП и дясно-радикалната „Златна зора“.

При излизането от срещата лидерът на лявоцентристката формация ПАСОК критикува премиера за това, че търси подкрепа едва в „единадесетият час“.

След оставката снощи на лидера на „Нова демокрация“ Андонис Самарас заради резултатите от референдума, дясноцентристката партия беше представена от Вангелис Маймараки, който също критикува Ципрас, че е свикал срещата едва днес като посочи, че именно премиерът носи отговорност за кризата. 

Според информация на германските медии при разговора си днес Ципрас и Меркел да се разбрали гръцката страна да представи за обсъждане с кредиторите детайлен план за продължаването на преговорния процес. Това е единствената налична информация за днешния разговор. 

Доколко този успех ще се реализира в дългосрочен план ще зависи от развитието в следващите дни и дали покерът на най-високо равнище, воден пет месеца от тандема Ципрас – Варофакис ще успее да се материализира в изгодна за Гърция сделка по външния дълг. 

Възможно е днешното решение да е първа стъпка или към създаването на правителство на националното единство под егидата на президента и Сириза, което би засилило позициите на преговарящия екип.

 

Следете Студия Трансмедия за повече информация по темата. 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *