Евклид Цакалотос смени Янис Варофакис

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Евклид Цакалотос смени Янис Варофакис

(Атина, 6.07.2015, Ройтерс):

В Атина беше съобщено, че както се очакваше,  Евклид Цакалотос ще положи клетва като финансов министър пред президента на Гърция в 20.00 ч местно време. Тоа ще заеме мястото на подалия оставка сутринта Янис Варофакис. Очевидно неговият избор е бил договерен днес на срещата на премиера Ципрас с лидерите на всички политически партии при президента на страната Прокопис Павлопулос.

Клетвата в 20.00 ч пред президента даде възможност на Евклид Цакалотос да представлява официално страната си на насрочената за утре среща на министрите на финансите на страните от Еврогрупата. Първият документ, който той подписа като министър на финансите бе парафираното от нето и взетото от Асоциацията на гръцките банки решение, с което се удължава за два дни банковата ваканция. Това означава, че банките в Гърция няма да отворят и във вторник и сряда до полунощ срещу четвъртък, въпреки че в кампанията за референдума Ципрас и Варофакис обещаваха те да бъдат отворени във вторник – нещо, в което журналисти и експерти с голямо основание се съмняваха.

Както Студия Трансмедия вече информира Цакалотос е известен икономист и говорител на икономическото министерство. Син на инжинер, работил в гръцката корабостроителна промишленост, Цакалотос е роден в Ротердам през 1960 г. След като семейството му се премества и установява в Лондон, той е записан в авторитетното частно училище "Сейнт Пол", където е учил и сегашният британски финансов министър Осбърн.

Малцина са очаквали, че той ще се ориентира политически към левицата. Както пише самият той "Братовчед на дядо ми е бил генерал Трасомулос Цакалотос, който се оказа в челото на другия лагер в Гръцката гражданска война…Той се страхуваше, че аз ще свърша като либерал, а не някъде по-наляво в политическо отношение". Именно в Оксфорд обаче, където учи икономика, той се включва към студентската организация на еврокомунистическото крило на ГКП. Мотивите му са били "несправедливото отношение към левицата в следвоенния период". Според него, онези, които са се съпротивлявали на нацизма са били третирани след войната "като парии от онези, които бяха сътрудничили с германците. Това просто не беше справедливо".

Връщайки се в Гърция заедно с шотландската си съпруга през 1990 г. той се присъединява към антиглобалисткото движение и партията "Синапсизмос", която е гръбнакът на Сириза. Той, както и мнозина негови колеги се вживява в ролята на рупор и водач в Европа на онези сили, които се противопоставят на гнета на финансовата олигархия и които се възприемат като изолирани от процеса на взимане на политически решения.

По време на кризата от последните месеци, той многократно агитира за съкращаване на дълга. По неговите думи от миналата седмица "Сириза няма мандат за излизането на Гърция от еврозоната, нито пък има мандат за приемането на неработещи икономии. Онова от което се нуждаем е сделка, която е жизнеспособна, сделка, която е добра и за Европа, и за Гърция".  

За него се счита, че е „мозъчният тръст“ зад икономическата програма на Сириза и на практика от април насам се занимава с техническите аспекти на преговорите с кредиторите.   Както посочи по-рано през деня за „Гардиан“ банкерът Деметриос Евстатиу, „той е сред най-разумните и умерени фигури в Сириза и неговото назначение, ако се потвърди, ще увеличи шансовете за разумни преговори и позитивен резултат“.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *