Финансовите пазари и банковата ваканция в Гърция

КРИЗАТА С ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ:

Финансовите пазари и банковата ваканция в Гърция

 

(Лондон, 29.06.2015, по данни на „Гардиан“): Драматичните събития от последните дни, което правят все по-ясно очертаваща се перспективата от гръцки банкрут се отразиха сериозно на финансовите пазари днес. Те затвориха в петък, докато все още течаха преговорите в Брюксел и имаше надежда за постигане на споразумение, затова пазарите реагираха спокойно. След събитията от уикенда – референдума, решението на Европейската централна банка, войната на аргументи за това, кой е виновен за изхода от дебатите и накрая – решението за обявяване на банков контрол върху трансакциите доведоха до рязък спад в борсовите индекси още при отварянето на азиатските пазари през нощта. Последва спад, който не е особено голям, но все пак е значим на европейските пазари, които вече затвориха и на Уолстрийт.

Очевидно, инвеститорите са загрижени от развитието  без все още да може да се говори за паника. Финалните котировки към 21 ч българско време са както следва:

  • индексът на „Файнаншъл таймс“ FTSE 100 спадна с 1.97% до котировка от 6620.48;
  • германският Dax спадна с 3.56% до 11,083.20;
  • френският Cac спадна с 3.74% до 4869.82;
  • италианският FTSE MIB загуби 5.17% до 22,569.95;
  • испанският Ibex затвори при спад от 4.56% на равнище 10,853.9;
  • атинският борсов пазар днес беше затворен.

На Уолстрийт индексът „Дау Джоунс“ в момента регистрира спад от 1.37% или с 246 пункта.

Еврото бележи спад спрямо всички основни валути, но надскочи най-лошите си равнища за деня след като се чуха слухове за интервенция на Швейцарската централна банка с цел сваляне курса на швейцарския франк и факта, че някои инвеститори продължават да купуват евро на днешните нива с надеждата за постигане на споразумение в последната минута и съответно – печалба от курсови разлики.

Изводът на анализаторите е, че най-засегнати, поне за днес са инвестиции в страни като Франция и Италия, които заедно с Германия ще загубят най-много от банкрута на Гърция, тъй като дължат най-голям обем гръцки държавни облигации. Сред потенциално засегнатите страни се споменава и Испания.

Токущо S&P свали кредитния рейтинг на Гърция от "ССС" на "ССС-". Според техните анализатори се очаква икономически спад в Гърция от 3% за 2015 г., като спадът може да е още по-голям, ако банките останат затворени по-дълго време. Според тях шансът от излизането на страната от еврозоната вече надхвърля 50%.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *