Джефри Сакс: гласувайте НЕ!

КРИЗАТА С ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ:

Джефри Сакс: гласувайте НЕ!

 

 

 

"Гардиан"

Джефри Сакс е поредният авторитет в областта на икономиката и световните финанси, съветващ гърците как да гласуват в неделя. Един от идеолозите на "шоковата терапия" в Източна Европа и автор на бестселъра "Краят на бедността" написа преди минути в блога си: 

„Първо, препоръчвам на гръцкия народ да каже твърдо НЕ на кредиторите на референдума в неделя относно техните изисквания.

Второ, Гърция трябва да продължи да не обслужва външния си дълг към официалните кредитори до постигането на прието с консенсус преструктуриране на дълга по-късно през тази година. С оглед на голямата депресия, в която се намира, Гърция трябва да използва спестяванията си, за да плаща пенсиите, да прави жизненоважните ремонти на инфраструктурата и да осигурява директна ликвидност на финансовата система.

Трето, министър председателят Алексис Ципрас трябва да използва всички възможни средства да убеди обществеността, подобно на Франклин Делано Рузмелт, че единственото от което трябва да се страхуват, е самият страх. По-специално, правителството трябва да направи ясно за всички гърци, че техните спестявания в евро са сигурно, че страната ще остане в еврозоната (въпреки фалшивите призиви на някои членове на Еврогрупата, че гласуването НЕ означава напускане на еврозоната), и че банките ще бъдат отворени веднага след референдума.

Накрая, Гърция и Германия трябва да подобрят отношенията си скоро след референдума и да се споразумеят върху пакет от икономически реформи и облекчения на плащанията по дълга. Никоя страна – включително Гърция, не може да очаква, че ще получи съкращаване на дълга на тепсия. Облекченията в тази насока трябва да бъдат заслужени и оправдани с реформи, стимулиращи растежа и в интерес и на длъжника, и на кредитора. И все пак един труп не може да осъществи реформи. Ето защо облекченията и реформите трябва да бъдат предложени заедно – не „най-напред реформи“ с бегли обещания, че облекченията ще дойдат след неопределено засега време и в неуточнен в момента обем в бъдеще (както някои вече предложиха на Гърция).

Намаляване на дълговото бреме на Гърция, осъществено при запазването на присъствието на страната в еврозоната е правилният и постижим път и той може да бъде постигнат лесно чрез постигането на взаимно споразумения между Германия и Гърция, към която да се присъедини и останалата Европа. Резултатът би бил победа не само за тези страни, но и за световната икономика.

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *