Тексасецът Рик Пери също е кандидат за президент

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Тексасецът Рик Пери също е кандидат за президент

Остин, Тексас, 4 юни 2015 (по Асошиейтид прес и Фокс нюз):  Пренаселеното с кандидат-президенти поле на Републиканската партия в САЩ се увеличи с още един силен кандидат – бившия губернатор на Тексас Рик Пери. На 4 юни трикратният бивш губернатор съобщи на специално мероприятие в Адисън, Тексас официално намеренията си да се кандидатира за втори път (след кампанията от 2012 г.) за номинацията на своята партия за Белия дом. В речта си Пери атакува остро икономическата и външната политика на президента Обама, като не спести упреците си и към лидерите на собствената си партия за „тежките грешки“ в Ирак, които „не осигуриха мира“ и в момента Ислямската държава превзема градове, за които американските войници са се били и жертвали. „Истината е, ме това е краят на една епоха на провалило се лидерство“, заяви Пери.

Същият ден преди събитието беше публикувана специалната уебстраница на кандидата, която рекламира неговите икономически успехи като губернатор и особено намалените щатски данъци по време на мандатите му. Друг момент е неговият опит като военен – по време на речта му до импровизираната трибуна беше паркиран транспортен самолет С-130, подобен на този, който е пилотирал във военно-въздушните сили.

Пери е десетият републиканец, обявил официално кандидатурата си, присъединявайки се към група други бивши губернатори. Сред тях най-сериозният му опонент е друг бивш представител на южните щати – Джеб Буш (Флорида), който ще обяви кандидатурата си на 15 юни.

При предишните избори Пери беше считан за водещ кандидат на републиканците преди да направи сериозен гаф през ноември 2011 г., когато по време на дебат с други кандидати в Мичиган той забрави коя е третата федерална агенция, която възнамерява да закрие и след това трябваше да се обяснява и постепенно бе принуден да се оттегли. Въприк това той остава сериозен кандидат, тъй като за 14 години управление в Тексас бяха създадени една-трета от всички нови работни места в САЩ частния сектор. Това се дължеше не само на приходите от петрол и природен газ, а и от намалените данъци, олекотените лицензионни режими и таванът в обезщетенията по гражданските искове. През 2014 г. той  можеше да се кандидатира за нов 4-годишен мандат, но той предпочете президентската надпревара.

Зад него застават сериозни анализатори от Хувъровия институт в Станфордския университет, които го съветват по въпросите на външната политика, а също и по важни аспекти на икономическата политика.

Пери вероятно ще разполага с доста средства в своята кампанияот богати тексаски донори, от които през 2013 г. той успя да натрупа предизборен фонд от 18 млн. дол. само за 6 месеца.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *