Раздвижване на пазара на здравни осигуровки в САЩ

(Хартфорт, Кънектикът, 3.072015, „Асошиейтид прес“)

Американската застрахователна компания "Етна" ще похарчи 37  млрд.дол., за да купи своята конкурентна компания Хумана. Така тя ще стане поредният играч на крайно активизиралия се в последните седмици пазар на медицинските застраховки след реформите във федералната система на медицинско осигуряване.

Предложената сделка, съобщена петък сутринта, ще направи Етна втория по големина застраховател на пазара на частните здравноосигуротелни фондове като се специализира предимно  с подобни услуги за възрастни и за някои инвалиди. Същевременно компанията ще увеличи присъствието си в щатските и федералната здравноосигурителна система, както и на осигуровките за военнослужещите и техните семейства.

Ден преди съобщението за тази сделка  друга подобна компания – „Центене“ закупи за 6.3 млрд. дол. друга комапия – „Хелт-нет“ и така получи достъп до най-големия пазар на федералната система „Медикейд“ – Калифорния и няколко други западни щати.

„Етна“ една ли ще остане задълго № 2 на пазара, тъй като големите фондове определено са се насочили към консолидация в последните седмици. Фондът „Антем“ съобщи публично през миналия месец, че се опитва да закупи за 47млрд.дол.  компанията „Цигна“. Компанията е отказала, но според анонимни източници на „Уолстрийт джърнъл“ от вчера компаниите все още преговарят.

Причината за активизирането на този пазар очевидно е предизвикано от очакванията за увеличаване на печалбите. Тези многомилиардни сделки предполагат нови бизнес възможности в м момент, когато се очертава спад в основния пазарен сегмент – медицинските осигуровки, поемани от работодателите. Консолидацията на компаниите би следвало да даде по-голяма възможност за диверсификация на предлаганите продукти и покриването на по-голяматеритория. Освен това сливането би означавало икономии от административното обслужване и използването на по-добри технически услуги.  

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *