Нийл Янг бесен на Доналд Тръмп

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Нийл Янг бесен на Доналд Тръмп

17.06.2015, Ню Йорк: Официалното обявяване на 16 юни на кандидатурата на финансовия магнат Доналд Тръмп за кандидат-президент от Републиканската партия внесе допълнителен колорит в крайноинтересната предизборна борба в лагера на републиканците в САЩ. Най-изненадан от случилото се вероятно е известната рок-звезда Нийл Янг, чиято песен „Рок в свободния свят“ (от албума „Свобода“ – 1989 г.) послужи като лайтмотив по време на официалното обявление на кандидатурата на Тръмп. Янг е  привърженик на кандидата-демократ Берни Сандърс (наричащ себе си демократ-социалист) и в специално прессъобщение негов говорител обяви, че канадският гражданин Нийл Янг не е давал разрешение за използването на песента му в предизборната борба. В отговор, говорител на Тръмп обяви, че използването е законно, за което е платено съответното авторско право на съответната асоциация на производители на аудио записи.

Въпросът не е толкова ясен от юридическа гледна точка, тъй като използването на песни с такава цел не включва само плащането на съответния общ лиценз за ползване, а изисква директното съгласие на издателя-носител на издателските права и на съответния творец за използването на песента на публични политически прояви. За момента не е ясно дали екипът на Тръмп е спазил цялата процедура.

Това не е първият случай в САЩ на сблъсък между кандидат за важен политически пост и съответните музиканти. През 2012 г. Мит Ромни имаше аналогичен проблем със „Силвърсън Пикапс“, а през 2008 г. и Сара Пейлин с песента „Баракуда“ на „Хартс“.

(по материал от сп. "Форчън")

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *