Мартин О`Мали се кандидатира за президент

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Мартин О`Мали се кандидатира за президент

САЩ: Битката за Белия Дом

Автор на поредицата: доц. Костадин Грозев преподавател по Нова история в СУ „Св. Климент Охридски“ и Тексаския университет в Остин

Бившият губернатор на Мериленд и бивш кмет на Балтимор демократът Мартин ОМали стана поредният кандидат, обявил кандидатурата си за президентските избори в САЩ на 8 ноември 2016 г.

САЩ     Президентски избори     Демократи

О’ Мали се опитва да представи пред избирателите своя голям опит в местната власт като основание за претенциите му да стане следващия обитател на Белия дом:  „Точно от нас зависи, заяви той, обявявайки кандидатурата си, дали Американската мечта ще се превърне в една лъжа или ще остане една постоянна истина, на която нашите деца ще могат да се радват, която ще могат да надграждат и да живеят с нея. Тук не става въпрос за Уолстрийт, не става въпрос за петте най-големи банки, дори не става въпрос за това, как големите пари се опитват да си купят изборите. Онова, за което става въпрос, са Съединените американски щати!“.

О’ Мали е третият кандидат на демократите за високия пост, след като преди него по същия път тръгнаха бившият държавен секретар Хилари Клинтън и сенаторът Берни Сандърс от Върмонт. Лагерът на демократите не може да се похвали с много кандидати, за разлика от републиканците, където борят им вече е около 20. Клинтън е начело в надпреварата сред демократите и в проучванията на общественото мнение – и като обем на набраните до момента средства, което обезкуражава много от потенциалните й опоненти.

O’ Мали е либерал и доста енергичен кандидат, който се стреми да се разграничи от Клинтън. Неговият лозунт за „Ново лидерство“ е опит да се отрече наследството на Бил Клинтън като президент в периода 1993 – 2001 г., а същевременно и действията на сегашния президент Б. Обама. Той не пропусна да атакува освен Хилари Клинтън, и републиканеца Джеб Буш, без да ги назовава директно по име: „Президентският пост не е корона, която се пренася напред-назад от една глава на друга”.

При други обстоятелства и при отсъствието на Хилъри, О’ Мали би бил силен кандидат с неговите постижения като губернатор, легализацията на еднополовите бракове, повишената минимална работна заплата и реформите в местната образователна система. Сега той трябва да наваксва изоставането, но е в добри позиции да се справи, в случай, че около бившата първа дама се завихри някакъв скандал. Същевременно, той също има за какво да съжалява в миналото си на изборна длъжност: като губернатор на традиционно демократически щат той вдига драстично данъците и след два мандата на негово място идва републиканец, който води кампания, критикуваща данъчната му политика. Мнозина критици напомнят и строгите полицейски мерки, прокарани от О`Мали като кмет на Балтимор, което днес се разглежда като причина за избухналите в последните месеци расови сблъсъци в града.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *