Линкълн Чафи ще се конкурира с Хилъри Клинтън при демократите

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Линкълн Чафи ще се конкурира с Хилъри Клинтън при демократите

Автор на поредицата: доц. Костадин Грозев преподавател по Нова история в СУ „Св. Климент Охридски“ и Тексаския университет в Остин

Президентската надпревара в САЩ се ожесточава и все повече кандидати заявяват официално или прикрито своите президентски амбиции и намерения като кандидати. Лагерът на републиканците е пренаселен – с около десетина обявени вече кандидатури и поне още толкова, които още обмислят кога е най-подходящият момент да декларират намеренията си да наследят Барак Обама като обитател на Белия дом след 20 януари 2017 г. При демократите нещата изглеждат по-спокойни с една много силна кандидатура – Хилари Клинтън и още 3-4 стабилни кандидати.

САЩ   Президентски избори   Хилари Клинтън

Сред най-екзотичните и все пак сериозни от политическа гледна точка кандидатури е обявената в началото на юни официална заявка за най-високия изборен пост в страната  на Линкълн Чафи – бившият губератор и сенатор на САЩ от Роуд айланд. До момента никой сериозен анализатор не поставяше Чафи като потенциален кандидат. През април обаче, той започна да критикува сериозно бившата първа дама за нейната позиция като сенатор по отношение на войната в Ирак, която я правила „непригодна за поста предидент“. Самата Клинтън призна отдавна, че подкрепата й за операциите в Ирак е била сериозна грешка.

Всъщност тя едва ли се страхува сериозно от Чафи, който има малки шансове да спечели кандидатурата на Демократическата партия, разглеждаща Хилари като най-сериозната номинация в очите на партийните бюрократи, демократите в Конгреса и донорите на партията. Освен това по-радикалните либерали в партията, които не подкрепят Клинтън вече изказаха подкрепата си за сенатора Бърни Сандърс (Върмонт) и екс-губернатора на Мериленд Мартин О`Мали, които обявиха кандидатурите си преди дни, но водят кампания от доста месеци.

Самата биография на 62-годишния Чафи показва малките му шансове сред демократите, за които той ще остане ренегат-републиканец. През 1999 г. той замества баща си – умерения републиканец Джон Чафи като сенатор и печели през 2000 г. пълен сенаторски мандат.  След избирането на Джордж Буш-младши той се противопоставя на политиката на Белия дом и е единственият републиканец, гласувал против отпускането на средства за войната в Ирак. След като губи изборите срещу опонента си демократ през 2006 г., той става независим и през 2008 г. подкрепя Барак Обама. През 2010 г. е избран като независим за губернатор, а през 2013 г. преминава към Демократическата партия. През 2014 г. отказва да се кандидатира за преизбиране. Въпреки либералната си политика като губернатор, той една ли би спечелил сериозна подкрепа, произхождайки политически от богат, но малък щат с население около 1 млн. души.

Зарядът на неговото послание е срещу Хилъри и то точно заради грешната й преценка за войната в Ирак, за която бившата първа дама казва, че е била подведена от Белия дом. Чафи припомня, че и той е ползвал същата документация като Клинтън, но е направил вярната преценка, като е имал моралната позиция да отстоява виждането си срещу президент от собствената му партия и всичките си колеги по партия от Сената.  Засега той единствен сред демократите атакува Хилъри, за разлика от Сандърс и О’ Мали. Така при евентуални дебати с Клинтън той ще има уникалната възможност да я атакува и да я постави в затруднено положение.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *