Крис Кристи също е кандидат за Белия дом

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Крис Кристи също е кандидат за Белия дом

(Ливингстън, Ню Джърси, 30.06.2015, по "Асошиейтид прес")

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи обяви на 30 юни 2015 г. в гимназията, която е завършил в гр. Ливингстън своята кандидатура за президентските избори през 2016 г. Декларирайки намерението си „да промени света“, той стана 14-тия републиканец официално започнал своята кампания, за да стане обитател на Белия дом.

Губернаторът беше преди време считан за водещ кандидат на партията си, но се оказа замесен в скандали. Сега той се опитва да обнови образа си в съзнанието на избирателите, заявявайки, че „Америка е уморена от нерешителност и слабост в Овалния кабинет и ние трябва да върнем силата, увереността  при вземането на решения и авторитета отново там“.  

През 2012 г. редица негови поддръжници се опитаха да го убедят да се противопостави на  президента Барак Обама, но не успяха да го насочат в страни от губернаторската резиденция, където той беше преизбран с лекота. Оттогава обаче икономиката на щата е в криза, а самият губернатор имаше сериозна политическа опозиция от страна на контролираното от демократите местно законодателно събрание – особено по въпросите на пенсиите и бюджета.

Под негово ръководство Асоциацията на губернаторите-републиканци се представи отлично на междинните избори през 2014 г., което се считаше и за негова победа. Сянка на съмнение в неговата почтеност хвърлиха трима негови сътрудници, обвинени в причиняване на политически мотивирани автомобилни задръствани, за да отмъстят на кмет-демократ, отказал да подкрепи преизбирането на Кристи.

Губернаторът е критикуван от консерваторите в партията за заиграването му с някои демократи – особено с президента Обама през първия му мандат. Този негов подход е мотивиран от политическата сила на демократите в щата. Затова и той счита, че има шансове, защото може да работи с политици и от двете партии – полезно качество за един потенциален президент.

През 2012 г. той беше на върха на популярността си, особено след като синдикатът на щатските обществени служители се съгласи на по-високи вноски за социално осигуряване в замяна на по-голямо щатско финансиране на местния пенсионен фонд, страдащ от хронична липса на средства.

Шансовете на Кристи сега обаче, са много по-малки. Изправен срещу повече от дузина свои колеги-републиканци, той трябва да се справи най-напред с ниската си популярност в щата, който ръководи.

Кристи е израснал именно в Ливингстън – щат на 20 мили западно от Ню Йорк сити.

Видео на СНН с обявяването на кандидатурата 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *