Имейлите на Хилъри Клинтън

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Имейлите на Хилъри Клинтън

(Вашингтон, 26.06.2015, „Политико“): Бившият държавен секретар Хилари Клинтън е запазила за себе си редица телеграми, свързани със ситуацията в Либия. Новината беше потвърдена официално снощи от Държавния департамент и поставя под съмнение твърдението на кандидата за следващите президентски избори, че е предоставила за обществено ползване всичките си имейли, получени на личния ѝ адрес в разрез със съществуващите правила. Става въпрос за 15 писма, разменени с нейния дългогодишен съратник Сидни Блументал, отнасящи се до проблеми на сигурността в близкоизточната държава. За съществуването им стана ясно само дни, след като републиканците изискаха със съдебна заповед документите на съветника на Белия дом от времето на президента Клинтън и те бяха предадени.

Хилъри Клинтън беше заявила преди това, че изцяло е сътрудничила и е предала всичките електронни писма на разследването, осъществявано от т. нар. комисия „Бенгази“ към Камарата на представителите.

„Това потвърждава съмненията относно направената от самата Клинтън селекция  кое да стане обществено достояние. То повдига и сериозни въпроси относно решението ѝ да бъдат изтрити записите от личния ѝ сървър – особено преди данните да бъдат анализирани от независим, неутрален арбитър“, заяви председателят на комисията – конгресменът Трей Гоуди (републиканец от Южна Каролина). „Това има последствия отвъд Либия, Бенгази и дейността на нашата комисия“.

Клинтън попадна под ударите на тежки обвинения, че вместо да използва официален и-мейл адрес от Държавния департамент, както са изискванията, е използвала личен сървър. В отговор на обвиненията на нейните критици, че крие своите грешки зад презумпцията за секретност, Хилъри Клинтън предаде повече от 30 000 имейлни писма, които бяха включени в материалите на разследването на комисията „Бенгази“. Останалите, според нея са били лични писма, касаещи такива моменти като сватбата на Челси или упражнения по йога, които са били изтрити от сървъра от нейния екип.

След като администрацията на Обама не допуснала Блументал да работи за Държавния департамент, той започва да получава заплата в размер от 10 хил. долара месечно от Фондация „Клинтън“. Същевременно консултира свои приятели с бизнес проекти в Либия. В това му качество един от неговите бизнес партньори е бил автор на разузнавателни меморандуми, предадени от Блументал на Хилъри Клинтън.

Според Блументал тези меморандуми не са му били изрично поръчани, но няколко републиканци в Конгреса заявиха, че няколко от писмата, които не са били предадени, съдържат фрази, насърчаващи нейния стар приятел да продължи да праща подобна информация. „Тези нови писма са в повечето случай отговори на Клинтън, които ясно показват, че тя му поставя определени задачи и редовно си кореспондира със Сидни Блументал – човек, който предава несанкционирана информация за Либия от източник, който определено има бизнес интереси в страната“, пише в заключението на комисията.“Тези писма открито противоречат на нейните публични твърдения, че материалите на Блументал не са поръчкови“.  Демократите в комисията защитават Клинтън с твърдението, че един отговор на писмо не означава, че меморандумите са поръчани.

Държавният департамент заяви, че бързо обработва и в най-скоро време ще публикува целия масив, с който разполага. „Ние потвърждаваме“, се казва в съответното изявление, че „имейлите, предоставени от секретар Клинтън включват всички материали с източник Блументал. Държавният департамент работи усърдно да прегледа и публикува всичките 55 хиляди страници и-мейли, получени от бившия секретар Клинтън в съответствие със стандартите на Закона за достъп до информация, за да бъдат те достъпни на обществеността и медиите. Всички материали, които тя е предоставила, ще бъдат прегледани като част от тези усилия“. 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *