САЩ и Куба откриват посолства

САЩ и Куба откриват посолства

(1.07.2015, Си-ен-ен):

По информация на Си-ен-ен в сряда САШ и Куба ще обявят, че ще възстановят дипломатическите отношения между двете страни, а след около месец ще открият и посолства в своите столици като за вдигането на американското знаме в Хавана се очаква да пристигне държавният секретар Джон Кери.

Това е историческо събитие след крайно лошите отношения между двете страни през последните 54 години. Отношенията бяха скъсани  от президента Дуайт Айзенхауер дни през януали 1961 г. (дни преди встъпването в длъжност на Джон Кенеди) след революцията, ръководена от Фидел Кастро и свалянето на режима на проамериканския диктатор Ф. Батиста. Решението е следствие от засилените контакти между Вашингтон и Хавана. След 18 месеца секретни преговори, в които основни посредници в секретните разговори бяха папа Франциск и канадски дипломати като за постигнатите резултати стана известно едва през декември.    

Около 9.00 ч вашингтонско време американският представител в Хавана ще връчи на президента Раул Кастро официалното писмо от президента Обама, а в 11.00 самият американски президент ще направи и официално заявление по въпроса. Не се знае дали кубинският президент ще отговори по същия начин.

В годините на Студената война отношенията бяха много лоши – струва си да си спомнил кризите около операцията на САЩ в "Залина на свинете" (април 1961 г.) и Карибската криза от октомври – ноември 1962 г.

С възстановяването на двустранните отношения двете страни имат да решават важни въпроси като вдигането на търговското ембарго на САЩ спрямо Куба и бъдещето на военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо, която САЩ държи под аренда от 1903 г. Куба желае да получи пълен суверенитет върху тази територия от  116 кв. км..

Сериозна политическа пречка за вдигането на 53-годишното ембарго, което президентът Обама желае идва от консервативното ръководство на Конгреса на САЩ, намиращо се под контрола на републиканците. 

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *