Автор: д-р Ваня Шипочлиева
На всеки се е случвало да застане пред щанд за храни и да се взира в продукт, върху чиято опаковка прекалено ситно са изписани някакви знаци. Ако са повече от три, по-предпазливите хора се отказват от покупката. Подобен подход е наистина щадящ, но е свързан със загуба на време и пари, които могат да бъдат спестени, ако човек има информация за Е-тата. Това са т.нар. технологични добавки /консерванти, оцветители, киселинни регулатори, ароматизатори, средства за подобряване на вкуса и др./. Представляват вещества от натурален или изкуствен произход. Добавят се към храната и улесняват производството, транспорта и съхранението й. Без технологичните добавки млякото би вкиснало за часове, а колбасите биха имали отблъскващ вид.
Важно е обаче да правите разлика между безвредните вещества и тези, които носят здравни рискове Ето някои от често срещаните Е-та:
- Е100 – куркумин – безвреден
- Е101 – рибофлавин / витамин В2/ – безвреден
- Е102 – тартазин / жълт оцветител / – провокира алергии и астма, а може би и тумори на щитовидната жлеза
- Е110 / жълт оцветител/ – причинява храносмилателни проблеми, хиперактивност,тумори на бъбреците
- Е122 и Е124 – съединения, получени при преработка на въглищен катран. Могат да предизвикат алергии и астма
- Е127 –води до свръхчувствителност към светлина, а при експериментални животни – до рак на щитовидната жлеза.
Добре е за всяко непознато Е да търсите информация. Правете това, дори когато вече сте си купили даден продукт. Ако в състава му откриете нещо нередно, със сигурност няма да повторите грешката си.