Гръцките банки затворени в понеделник

Гръцките банки затворени в понеделник

(Атина, 28.06.2015): Както вече знаете от днешните публикации на Студия Трасмедия, гръцката криза достигна своята кулминация за последните дни с очевидното решение на Съвета за финансова стабилизация и, най-вероятно много скоро – на гръцкото правителство, за затварянето на банките и обявяване на банкова ваканция. Както прогнозирахме в по-раншна публикация, на завършилото около 19.30 ч местно време заседание на Съвета, според информация на „Ройтерс“, „Блумбърг“ и други информационни агенции е взето решение банките да останат затворени през цялата седмица до провеждането на референдума. В понеделник ще остане затворена и фондовата борса в Атина. За затварянето вече излезе изявление на ръководството на банка „Пиреус“.

Решението на Съвета по всяка вероятност ще бъде одобрено от вече започналото в 20.00 ч заседание на гръцкото правителство, след което се очаква обръщение към нацията на премиера Алексис Ципрас по националната телевизия (второ подобно обръщение за 48 часа след първото, в което съобщи за насрочения на 5 юни референдум).

Това решение очевидно е много болезнено, но единствено възможното след като по-рано днес, както Студия Трансмедиа вече ви информира, Европейската централна банка реши да задържи спешната ликвидна помощ за гръцките банки на тавана от 89 млрд. евро, определен в петък. Това решение остави банковия сектор в Гърция без касови наличности, с които да се справи с исканията за изтегляне на влоговете от страна на вложителите. Гръцкият премиер Ципрас нарече решението на ЕЦБ "шантаж" в съобщение, разпространено в "Туитър".

Според източници на „Файнаншъл таймс“ ограниченията ще обхванат банковите трансфери, тегленето на суми от банкоматите, осребряването на чекове и предварителния достъп до срочните влогове – с една дума – доста широк кръг от банкови услуги. Според източниците банковата ваканция ще продължат няколко дни и ще се съпътстват с допълнителни ограничения върху банковите преводи в чужбина и тегленето от банкоматите, за чиито размер ще бъде съобщено допълнително.

Всичко това поставя въобще под съмнение оставането на Гърция в еврозоната и съдбата на нейния държавен дълг.

Очаква се затварянето на банките да се отрази сериозно на туристическия сезон, който е в разгара си, заради трудностите в цялостното функциониране на икономиката и страната,  а и на цялостната несигурност в обществото около кризата. 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *