Единственият собственик на Джулая е свободата

Единственият собственик на Джулая е свободата

 

 

 

Преди поредното посрещане на Юлското утро, време е да изгрее и смисълът му: събитията около 1 юли показват, че свободният дух също може да бъде окован, сложен под ключ и употребен

Екип „Инфохолици“:  Емил Янев, Кин Стоянов

Още с кацането си в София за посрещането на Джулая през миналата година, легендата Кен Хенсли прояви шесто чувство и си припомни една простичка, но коварна истина: „Това, което можем да постигнем е безгранично само тогава, когато няма значение кой ще обере лаврите за него”. Срещнал я преди години, изписана от незнаен автор с графит върху стена. Само че някъде в Англия.

На заминаване от България, Кен с баладична тъга установи, че на нашата национална стена е изписано точно обратното . Жертва стана именно Свободният дух, доведен за ръка от маестро Хенсли, автор на химна „Джулай морнинг“ и Георги Мархолев, автор на идеята за едноименен международен ден на същия свободен дух. И от тук, по стародавна нашенска традиция започна  подялбата и лаврообирането. Появиха се паралелни цехове и обработката на свободния дух потръгна промишлено. С обилна политическа гарнитура. Джулая няма и не може да има друг монополист, освен свободата, но двамата автори – на песента и кампанията, все пак имат някакво обяснимо предимство пред останалите претенденти за бащинство на каузата. Затова преди лъчите на слънцето да бъдат посрещнати от многобройните  фенове на „Джулай морнинг“  у нас на 1 юли тази година предлагаме последния разговор на Кен Хенсли и Георги Мархолев с Екип „Инфохолици“ по темата.

 

ГЕОРГИ МАРХОЛЕВ: Моя е идеята 1 юли да стане ден на свободния дух. Но нито Георги Мархолев, нито Кен Хенсли искат да си присвояват Джулая.

Как тогава се заговори за това?

Г. М.: Чувам само слухове. Засега никой не ми го е казал в лицето.

А моята идеята е  този български празник, роден в България, да се признае като международен ден на свободния дух. На 1 юли хората вече посрещат слънцето по цялото Черноморие. Ако празникът бъде признат, това ще донесе точки за положителния имидж на България в общ план. Виж колко хора научиха за Каварна, откакто Цонко започна да прави рокфестивалите там.

             

 

Студия Трансмедия Предлага:

След като Кен Хенсли прие нашия екип в отбора на свободния дух, ние се присъединяваме с конкретно предложение за пътя по който 1 юли ще бъде признат за Световен ден на свободния дух. Проучването показва, че всяка нечетна година Генералната конференция на ЮНЕСКО приема календар на организацията през следващите две години. Такъв календар ще се обсъжда на Генерална конференция през ноември 2015 г. Националната комисия за ЮНЕСКО – България може да предложи обявяването на 1 юли за Световен ден на свободния дух. Нека поискаме да получим признание за традиция, която вече сме  създали.

  Кога Кен Хенсли  дойде за първи път на Джулая?

Г. М.: Кен дойде за пръв път в България през 2005 г., като най-знаменития участник  във фестивал в Банско. След три години дойде и за Джулая. И тъй като не съществува празник на песен, няма празник, оцелял толкова дълго време без да  е контролиран и без да има водач, защо пък да не бъде Ден на свободния дух! Тази година освен в  Созопол и на Камен бряг, групи свириха на живо в Шкорпиловци, слънцето беше посрещнато и на Витоша, предни години сме го правили и в Бургас, и в Пловдив. Видно е че цяла България започва да празнува деня.

       Защо след като Дипломатическия институт при министъра на   външните работи застана зад вашето събитие в Созопол, БНТ не го отрази?

Г. М.: Ние изпратихме покана, но се оказа, че обществената телевизия нямала предвиден бюджет за случая и за да дойдат трябвало спонсор да плати разходите им. Не изпратиха дори репортер при нас. Но пък отразиха подробно събитието в Каварна.

В България Кен свири с теб и твоята група „Сънрайз“, през есента дори ще правите съвместно европейско турне.

Г. М.: Кен Хенсли застана зад идеята ми 1 юли да се признае за ден на свободния дух.

             А какви са упреците срещу теб?

 Г. М.: Създава се впечатление, че Джулая е започнал в Камен бряг и едва ли не всички други са им в конкуренция. Когато го поканихме в Созопол, родения там Божидар Димитров, той отговори: „Ей, да не вземе да се разсърди Цонко?“ Значи, да не се ядоса Цонко, че Кен Хенсли си изпълнява собствената песен и  отправя послания за мир.  Миналата година ние изпълнихме песента във Външно министерство – бастиона на Държавна сигурност, а това беше велик пробив и за рока, и за свободата. Между другото, след концерта разговарях с чуждестранните гости и всички дипломати заявиха, че ще ни подкрепят, ако има изпратено предложение за международно отбелязване на 1 юли.

КЕН ХЕНСЛИ:  Денят на свободния дух е идея на Георги Мархолев, а песента се използва като тема. Всеки е свободен да пее тази песен. Българите извън България също го правят. Ако някой иска да използва това, за да възвеличава себе си, това си е негова работа. Аз приемам, че денят е празник. Факт е, че те нито притежават концепцията 1 юли да стане ден на свободния дух, нито притежават песента. За какво е целият този шум.

Как разчиташ тази конкуренция или по-скоро ревност?

К. Х.: Това е пълна глупост. В тези неща не може да има конкуренция. Това е дух, който е свободен за всички.

Смяташ ли, че е реалистично 1 юли да се превърне в световен ден на свободния дух?

К. Х.: Няма да е лесно. Ако тръгнем да говорим за Западна Европа, там посвещават времето си на други неща. Би било интересно да видим как тази кауза се прокрадва в бившите социалистически страни. Свидетел съм как хората в Украйна и Грузия вече възприемат идеята.

Предава ли те по някакъв начин Джон Лоутън с участието си при „конкуренцията“ Джон Лоутън , все пак ти го привлече в „Юрая хийп“, не трябваше ли Лоутън да бъде с теб?

К. Х.: Този човек няма как да ме предаде. Джон Лоутън има второстепенна връзка с „Юрая хийп“. Освен това е второстепенен и като вокал, в сравнение с покойния Дейвид Байрън. Той не беше в групата, когато създадох песента. Той може да използва тази второстепенна връзка и да се възползва от нея както си иска. Това си е негова работа. Ако иска да прави бизнес с това, нека го прави. Но идеята и концепцията е съвсем друга. Ние знаем  къде искаме да отидем и ще следваме нашата пътека. Всеки друг да си прави каквото си иска.

Виждате ли се въобще с Лоутън?

К. Х.: Той си прави неговото, аз моето. Не искам да се меся никому.

Но той се легитимира като член на „Юрая хип“, тъй като иначе трудно би бил разпознат.

К. Х.: Това си е негова работа. Въобще не ме интересува. И понеже тук, в България е Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт, искам да кажа, че ключът към успеха се крие в правилните хора, в точния тим.

И кой е тимът на Кен Хенсли?

К. Х.: Мисля си, че Господ е добър водач на тим. А в отбора са Георги Мархолев и Таня Михайлова. Има много талант в този тим, за да се случат нещата. И вие двамата също сте в тима.

 

 

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *