Свободната търговия на едро с електричество

Свободната търговия на едро с електричество

Българският енергиен холдинг (БЕХ) направи свои предложения в опит да уреди претенциите на Европейския съюз относно нарушаването на свободната конкуренция на енергийния пазар на едро в страната. За това съобщи представител на Европейската комисия (ЕК) днес.
През миналата година ЕК обвини БЕХ, че възпрепятства свободната търговия на едро на енергийния пазар на продаденото от нея електричество, а така също и че налага териториални ограничения върху дейността на търговците.  

Комисията счита, че подобно пазарно поведение нарушава антитръстовските разпоредби на ЕС, като заради това БЕХ рискува да бъде наказан с глоба до 10% от неговите доходи, ако нарушенията се докажат.

"В отговор на загрижеността на Комисията, БЕХ предложи да създаде независима борса за електроенергия в България ", заяви съответния орган на ЕС в областта на конкуренцията.

Комисията заяви също, че третите страни ще разполаган с месец, за да оценят отстъпките на БЕХ преди тя да вземе решение дали да приеме направеното предложение. Подобно решение би означавало, че няма да има глоба за БЕХ, нито решение за извършено нарушение.

(По Ройтерс)

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *