Русия и Гърция подписаха за Турски поток

Русия и Гърция подписаха за Турски поток

Русия и Гърция подписаха днес споразумение за доставката на руски газ през Гърция за Западна Европа, съобщават официални руски източници. Според руския енергиен министър Александър Новак това споразумение издига отношенията между двете държави на „ново равнище“.

Отношенията между двете държави са добри от години на основата на културата, общата православна религия, търговията и хилядите туристи, посещаващи Гърция всяка година. След идването на ляворадикалната партия „Сириза“ на власт тези връзки се засилиха още повече.

Твърде е вероятно това споразумение да раздразни партньорите от ЕС, които ограничиха търговията с Русия заради кризата в Украйна и се опитват да намалят зависимостта на страните-членки от доставките на руски газ.

След като вчера разговорите на финансовите министри по въпроса за гръцкия дълг и спешната финансова помощ за предотвратяването на фалита на Гърция се провалиха и беше свикано спешно заседание на още по-високо равнище другия понеделник, подобно споразумение точно днес очевидно е знак на подкрепа от страна на Москва.

Според руски медии новият тръбопровод, който ще заобиколи Украйна ще струва в гръцката му част грубо около 2 млрд. евро и следва да бъде завършен към 2019 г. Цената ще бъде платена от Русия, като Гърция ще изплати своят дял по-късно. Освен това Русия може да предложи газови доставки за самата Гърция на преференциални по-ниски цени. Допълнителни доходи за Гърция могат да дойдат от транзитните такси след изплащането на гръцкия дял от тръбопровода.

(По материали на Си-Ен-Ен и Ройтерс)

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *