Бъдещето на Северен поток

Бъдещето на Северен поток

В заявление на Европейската комисия от днес се декларира, че планираното разширение на „Северен поток“, който доставя руски газ на Германия трябва да се съобразява с разпоредбите на ЕС. Същевременно ЕК заяви, че тя продължава да работи за запазването на ролята на Украйна като важна страна в транзита на природен газ.

Руският доставчик „Газпром“ заяви вчера, че „Роял дъч шел“ и неговите дългогодишни доставчици в Европа – ЕОН (Германия) и ОМВ (Австрия) са се съгласили да изградят два нови тръбопровода по дъното на Балтийско море до Германия.

Това съобщение е в противовес на усилията на ЕК да се споразумее с доставчиците, вместо с Русия и да създаде жизнеспособен енергиен съюз, основаващ се на тясното сътрудничество на 28-те страни-членки и на споделянето на наличните доставки.

Русия осигурява около една трета от енергийните нужди на ЕС.

В цитираната първа реакция на ЕС на съобщението от четвъртък Комисията заяви, че тя твърдо ще следи за спазването на разпоредбите на ЕС, които не позволяват един доставчик да има доминираща позиция на пазара и че ще продължи да работи с Украйна като „основна и сигурна транзитна страта“.

„Европейската комисия напомня, че новите тръбопроводи трябва да бъдат изградени при пълно съблюдаване на разпоредбите на ЕС, особено що се отнася до енергийните доставки, вътрешния пазар и конкуренцията“ се казва в изявлението.

Същевременно се потвърждава ангажираността на Комисията относно диверсификацията на газовите доставки, включително по-голямото използване на втечнен природен газ.

Според представителя на ЕК, въпреки очаквания спад в потреблението на природен газ в Европа, засега само 57% от капацитета на руските газови доставки е използваем.

Въпреки, че ЕС се опитва да ограничи зависимостта си от руските енергоизточници, Москва се старае да диверсифицира собствените си трасета за доставка.

Разширяването на капацитета на „Северен поток“ с 55 млрд.куб.м. е в допълнение на планирания от „Газпром“ проект „Турски поток“, който се очаква да доставя 47 млрд.куб. м. през Турция.

За Москва официално декларираната крайна цел е да спре доставките през Украйна, което трасе според ЕК осигурява в момента почти половината руски газови доставки за Европа.

(По Ройтерс)

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *